Corporate Law MCQ Questions with Answers

Corporate Law MCQ on Introduction to Company

1. Indian company act 1956 was based on the which committee

Ezoicreport this ad

(a) Bhabha Committee

(b) Company Law committee 1952

(c) Company Law 1956

(d) Bhabha Committee & Company Law committee 1952

Ans- (d) Bhabha Committee & Company Law committee 1952

2.In howmany schedule are there in company act 2013

(a) 8

(b) 7

(c) 5

(d) 3

Ans-(b)  7

3.The first company legislation was enacted in which country ?

(a) England

(b) USA

(c) UAE

(d) None of the Above

Ans- (a) England

4.Minimum number of member in case of public limited company

(a) 4

(b) 5

(c) 6

(d) 7

Ans-(d)  7

5.Minimum number of member in case of private limited company

(a) 1

(b) 2

(c) 3

(d) 4

Ans-(b)  2

6.Maximum number of member in case of private limited company

(a) 100

(b) 200

(c) 300

(d) 400

Ans-(b)  200

7.Maximum number of member in case of public limited company

(a) 1000

(b) 1000000

(c) 1000000000000

(d) Unlimited

Ans- (d) Unlimited

8.A company is a separate …. Entity

(a) Legal entity

(b) Illegal entity

(c) Physical entity

(d) Business entity

Ans- (a) Legal entity

9.The liability of the shareholder of the company is

(a) 1000

(b) Limited

(c) Unlimited

(d) 200

Ans- (b) Limited

10.The company act 2013 consist of how many section ?

(a) 370

(b) 570

(c) 470

(d) 270

Ans-(c)   470

Corporate Law MCQ on Kinds of Company

1. The earliest form of incorporation of company is

(a) Statutory company

(b)Chartered company

(c)Registered company

(d) Dormant company

Ans- (b)Chartered company

2. In company act 2013 , which section defind the type of company

(a) Section 1

(b) Section 2

(c) Section 3

(d) Section 4

Ans- (b)Section 2

3. Example of statutary company

(a) Life insurance corporation

(b) Hindustan gas

(c) Hotel Tajmahal

(d) Ramai talkies pvt. Limited

Ans- (a)Life insurance corporation

4. Section of Private company

(a) Sec 2(68)

(b) Sec 2(86)

(c) Sec 3(68)

(d) Sec 3(86)

Ans- (a)Sec 2(68)

5. Section of public company

(a) Sec 2(54)

(b) Sec 2(44)

(c) Sec 2(71)

(d) Sec 2(17)

Ans- (c)Sec 2(71)

6. Section of government company

(a) Sec 2(45)

(b) Sec 2(54)

(c) Sec 2(44)

(d) Sec 2(55)

Ans- (a)Sec 2(45)

7. Section of Holding & Subsidiary company

(a) Sec 2(43)

(b) Sec 2(44)

(c) Sec 2(45)

(d) Sec 2(46)

Ans- (d)Sec 2(46)

8. Section of Foreign company

(a) Sec 2(41)

(b) Sec 2(42)

(c) Sec 2(43)

(d) Sec 2(44)

Ans- (b)Sec 2(42)

9. Section 45(1) deals with

(a) Insurance company

(b) Investment  company

(c) Finance Companies

(d) None of the above

Ans- (c)Finance Companies

10. Full Form of FERA

(a) Foreign Exchange Regulation Act

(b) First Exchange Rural Accounting

(c) Foreign Exchange Rate Accounting

(d) Foreign Export Regulation Acting

Ans- (a)Foreign Exchange Regulation Act

11. One person company(OPC)  comes under section

(a) 2(61)

(b) 2(62)

(c) 2(63)

(d) 2(64)

Ans-(b)2(62)

12. Section 445 related to

(a) Small company

(b) One person company

(c) Dormant Company

(d) Producer Company

Ans- (c)Dormant Company

13. Minimum Paid up share capital of Small Company is

(a) 50 lakh

(b) 500 lakh

(c) 5 lakh

(d) 05 lakh

Ans-(a)50 lakh

14. Maxmimum Paid up share capital of small company is

(a) 50 crore

(b) 05 crore

(c) 500 crore

(d) 5000 crore

Ans-(b)05 crore

15. Assets shielding concept is otherwise known as

(a) Investment company

(b) Finance company

(c) Holding company

(d) Dormant company

Ans- (d)Dormant Company

Also Read Financial Management MCQ

Share on:

Jai Hind... Namaskar !!! Apka Pyaar aur Respect, Tavi to hai Mr. Perfect... Lecturer / Writer/ Blogger / Dancer.  Rapper / Fitness Lover / Actor. Founder of Income TaxPe, No Bekari, Shayari me KahaniMCQ Questions, Car Insurance Ok Social Worker Co-founder of Kartabya Foundation(An animal, Social and Natural Welfare Organization.) and Founder of Mission Green Balangir (Natural Welfare Organization).

Leave a Comment