Inorganic Chemistry MCQ on Atomic Structure

Inorganic Chemistry MCQ on Atomic Structure

1. What is the increasing order for the values of e/m for

(a) e, p, n, α

(b) n, p, e, α

(c) n, p, α, e

(d) n, α, p, e

Answer - (d) n, α, p, e

2. Mass of an atom is equals to which of the following

(a)Only protons.

(b)Only neutrons.

(c)Neutrons and protons.

(d)Protons and electrons.

Answer -(c)Neutrons and protons.

3. Atomic number of an atom will be

(a)Number of electrons.

(b)Number of protons.

(c)Number of electrons and protons.

(d)Number of protons and neutrons.

Answer -(b)Number of protons.

4. Nickel has atomic number 28. The correct electronic configuration is

(a)1s2 2s2 2p4 3s2 3p8 3d10

(b)1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d8 4s2

(c)1s2 2s2 2p4 3s2 3p6 4s2

(d)1s2 2s2 3s2 3p8 3d10

Answer -(b)1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d8 4s2

5. What would be the atomic number of that element having full K and L shell

(a)20

(b)14

(c)10

(d)16

Answer -(c)10

6. The chemical properties of an atom related to

(a)Number of protons.

(b)Number of electrons.

(c)Number of neutrons.

(d)None of these.

Answer -(b)Number of electrons.

7. Atoms having the same mass number and different atomic number are known as

(a)Isotopes.

(b)Isotones.

(c)Isobars.

(d)Isomers. 

Answer -(a)Isotopes.

8. Which of the following quantum number helps to distinguish the electrons of the same orbitals ?

(a) Principal quantum number

(b) Azimuthal quantum number

(c) Magnetic quantum number

(d) Spin quantum number

Answer -(d) Spin quantum number

9. The maximum electrons accommodate by a sub-shell with n = 6 , l = 2 is

(a) 12 electrons

(b) 10 electrons

(c) 36 electrons

(d) 72 electrons

Answer -(b) 10 electrons

10. Given that the ionization enthalpy of hydrogen atom is 1.312 × 106 J mol-1. Then the required amount of energy for the  excitation of the electron in the atom from n = 1 to n = 2 is

(a) 8.51 × 105 J mol-1

(b) 6.56 × 105 J mol-1

(c) 7.56 × 105 J mol-1

(d) 9.84 × 105 J mol-1

Answer-(d) 9.84 × 105 J mol-1

11. The formula for a mass number of an atom is

(a)Number of protons + number of electrons.

(b)Number of neutrons + number of electrons.

(c)Number of protons + number of neutrons.

(d) Non of these

Answer -(c)Number of protons + number of neutrons.

12. The atomic number during a chemical reaction will be

(a)Increases.

(b)Changes.

(c)Remains the same.

(d)Changes alternatively.

Answer -(c)Remains the same.

13. Who proposed the atomic theory?

(a)John Dalton.

(b)Robert Millikan.

(c)J. J. Thomson.

(d)Neils Bohr.

Answer -(a)John Dalton.

14. The correct electronic configuration of element having atomic number 20 is

(a)2, 6, 6, 2

(b)2, 8, 8, 2

(c)2, 4, 6, 2

(d)2, 4, 6, 2

Answer -(b)2, 8, 8, 2

15. An atom differs from an ion as

(a)Number of protons.

(b)Nuclear charge.

(c)Number of electrons.

(d)Mass number.

Answer -(c)Number of electrons.

16. The place of atom where maximum mass of it concentrated is

(a)Nucleus.

(b)Neutrons.

(C)Protons.

(d)Electrons. 

Answer -(a)Nucleus.

17. CO is iso-electronic with

(a) O–2

(b) N+2

(c) CN–

(d) O+2

Answer -(c) CN–

18. Which of the following corresponds to the line spectrum of hydrogen obtained in the visible region of light?

(a) Lyman series

(b) Balmer series

(c) Paschen series

(d) Brackett series

Answer -(b) Balmer series

19. Which of following will be isolates, If the nitrogen atom had electronic configuration 1s², it would have energy lower than that of the normal ground state configuration 1s² 2s² 2p³, as the distance between electrons and the nucleus is too less. Yet, 1s² is not observed.

(a) Heisenberg’s Uncertainty Principle

(b) Hund’s rule

(c) Pauli Exclusion Principle

(d) Bohr postulate of stationary orbits

Answer-(c) Pauli Exclusion Principle

20. if the quantum numbers + 1/2 and – 1/2 for the electron spin it resembles

(a) rotation is clockwise and anticlockwise direction respectively

(b) rotation is anticlockwise and clockwise direction respectively

(c) m Is up and down respectively

(d) 2 quantum mechanical spin states which have no classified analogue

Answer -(d) 2 quantum mechanical spin states which have no classified analogue

21. What will be the possible energy value of the excited state for electron in Bohr orbitals of hydrogen is ,

(Given energy of electron in the first Bohr orbit of H atom is 13.6 eV.)

(a) – 3.4 eV

(b) -4.2eV

(c) – 6.8 eV

(d) + 6.8 eV

Answer-(a) – 3.4 eV

22. What will be the atomic number of the element , if the last entering electron in an element has quantum number n = 3, l = 2, m = + 2 and s = + 1 /2.

(a) 13

(b) 21

(c) 29

(d) 39

Answer- (c) 29

23. Given energy = 2.91 × 10-19], h = 6.36 × 10-34 Js, c = 3.0 × 108 m/s ,Then what will be the wavelength of light?

(a) 6.56 nm

(b) 656 nm

(c) 0.656 nm

(d) 65.6 nm

Answer- (b) 656 nm

24. Which of the following statement is explained by Bohr’s atomic model?

(a) the spectrum of hydrogen atom only

(b) The spectrum of an atom/ion having only one electron.

(c) the spectrum of hydrogen molecule

(d) the solar spectrum

Answer- (b) The spectrum of an atom/ion having only one electron.

25. Specification of Magnetic quantum number is

(a) orbital size

(b) orbital shape

(c) orbital orientation

(d) nuclear stability

Answer- (c) orbital orientation

26. Accurate set of quantum numbers belong to highest energy is

(a) n = 4, l = 0, m = 0, s = + 12

(b) n = 3, l = 0, m = 0, s = + 12

(c) n = 2, l = 1, m = 1, s = + 12

(d) n = 3, l = 2, m = 1, s = + 12

Answer- (d) n = 3, l = 2, m = 1, s = + 12

27. Write The correct sequence to label the subshells in an atom is

(a)S, p, d, f, g

(b)S, p, p, f, d

(c)S, s, p, p, d, f, g

(d)S, p, g, d, f

Answer - (a)S, p, d, f, g

28. Which rule will this configuration be violating,if electronic configuration for oxygen is written as 1s2 2s2 2p4.

(a)Aufbau’s principle.

(b)Hund’s rule.

(c)Pauli’s exclusion principle.

(d)None of the above.

Answer (d)None of the above.

29. If an atom has four unpaired electrons. Then total spin of electron is

(a)1

(b)2.5

(c)2

(d)4

Answer (c)2

30. The charge and mass ratio of cathod rays resembles to

(a) a-particles

(b) anode rays

(c) B-rays

(d) protons.

Answer (c) B-rays

31.The nucleus of an atom has

(a) protons and neutrons.

(b) protons and electrons

(c) neutrons and electrons.

(d) protons, neutrons and electrons.

Answer (a) protons and neutrons.

32. Generally Cathode rays are known as

(a) protons

(b) electrons

(c) neutrons

(d) a-particles

Answer (b) electrons

33. Proton may be defined as

(a) an ionised hydrogen molecule

(b) an alpha-ray particle

(c) a fundamental particle

(d) nucleus of heavy hydrogen

Answer (c) a fundamental particle

34. The order of size of nucleus ia

(a) 10-⁸cm

(b) 10-¹³cm

(c) 10-¹⁰cm

(d) 10-¹⁸ cm.

Answer (b) 10-¹³cm

35. The electron having a mass of

(a) 9.11 × 10-²⁷ g

(b) 9.11 × 10-²³ g

(c) 9.11 x 10-²⁸g

 (d) 9.11 × 10-³⁸ g.

Answer (c) 9.11 x 10-²⁸g

36. The charge on proton is

(a) 1.602 10-19 C

(b) 1.502 10-19 C

(c) 1.602 10-20 C

 (d) 1.502 10-21 C.

Answer (a) 1.602 10-19 C

37. The average distance of electron from the nucleus within an atom is equals to the order of

(a) I cm

(b) 10¹³cm

(c) 10-⁸cm

(d) 10-¹²cm.

 Answer (c) 10-⁸cm

38. The founder of anode rays

(a) Crookes

(b) Goldstein

(c) Thomson

 (d) Chadwick.

Answer (b) Goldstein

39.The Canal rays are  known as

(a) electrons

(b) neutrons

(c) protons

(d) positively charged ions.

Answer (d) positively charged ions.

40. Except which of the following, neutrons are

present in all atoms?

(a) H

(b) Ar

(c) He

(d) Ne

Answer (a) H

41. Cl (34,17)and Cl (37,17)differ from each other in number of

(a) nucleon

(b) positrons

(c) protons

(d) electrons.

 Answer (a) nucleon

42. Isotones are those which have same

(a) atomic number

(b) mass number

(c) number of neutrons

 (d) number of electrons.

Answer (c) number of neutrons

43. An isotone of Ge(76,32) is

(a) Ge(77,32)

(b) Kr (81,36)

(c) Se(77,34)

(d) As(77,33)

Answer (d) As(77,33)

44. The non-integral atomic masses having by many elements is due to

(a) they have isobars

(b) their isotopes have non-integral masses

(c) their isotopes have different masses

(d) the constituents, neutrons, protons and electrons. combine to give fractional masses.

Answer (c) their isotopes have different masses

45. The number of electrons in an atom is same as its

(a) atomic weight

(b) atomic number

(c) equivalent weight

(d) electron affinity.

Answer (b) atomic number

46. Neon iso-electronic with

(a) O

(b) Mg²+

(c) N-

(d) F-²

Answer (b) Mg²+

47. What is the ratio of charge to mass that was determined by J.J Thomson (in coulombs per gram)

(a) -1.76 10⁸coulombs/ g

(b) 1.76 10-⁸ coulombs/g

(c) -1.76x 10¹⁰ coulombs/g

(d) -1.76×10-¹⁰ coulombs /g.

Answer (a) -1.76 10⁸coulombs/ g

48. Rutherford’s scattering experiment explains about

(a) the size nucleus

(b) size electron

(c) radius of atom

(d) radius neutron

 Answer (a) the size nucleus

49. According to Rutherford’s theory, which of the following statement is not true?

(a) alpha particles going near the nucleus are slightly deflected

(b) some of  alpha -particles pass through the nucleus

(c) Most of the bita-particles pass through without deflection

(d) A few alpha particles are deflected back

Answer (b) some of  alpha -particles pass through the nucleus

50. The mass of a neutron is

(a) same as that of a proton

(b) slightly less than  proton

(c) slightly more than a proton

(d) same as that of an electron.

 Answer (c) slightly more than a proton

51. Rutherford’s experiment of a particles showed for the first time that atom has

(a) nucleus

(b) electrons

(c) protons

(d) neutrons

Answer (a) nucleus

52. Which established the nuclear model of the atom used a beam of(basis of Rutherford’s theory)

(a) bita-particles, which impinged on a metal  foil .

(b)  Bita-rays, which impinged on a metal foil and ejected electron

(c) helium atoms, which impinged on a metal foil andst scallered

(d) helium nuclei, which impinged on a metal fail and got scallerod

Answer (d) helium nuclei, which impinged on a metal fail and got scallerod

MCQ on Quantum Numbers

1. For  l = 1, the shape of the orbital is

(a) Unsymmetrical

(b) Spherically symmetrical

(c) Dumb-bell

(d) Complicated

Answer. (c) Dumb-bell

2. The principal quantum number represents

(a) Shape of an orbital

(b) Distance of electron from nucleus

(c) Number of electrons in an orbit

(d) Number of orbitals in an orbit

Answer. (b) Distance of electron from nucleus

3. How many electrons can be fit into the orbitals that comprise the 3rd energy level ?

(a) 2

(b) 8

(c) 18

(d) 32

Answer. (c) 18

4. If value of l = 0, the shape of the orbital is

(a) Rectangular

(b) Spherical

(c) Dumbbell

(d) Unsymmetrical

Answer. (b) Spherical

5. For n = 3, the number of possible orbitals are

(a) 1

(b) 3

(c) 4

(d) 9

Answer. (d) 9

6.When 3d orbital is complete, the new electron will enter the

(a) 4p-orbital

(b) 4f-orbital

(c) 4s-orbital

(d) 4d-orbital

Answer. (a) 4p-orbital

7. Total number of radial nodes of 3s and 2p orbitals are respectively.

(a) 2, 0

(b) 0, 2

(c) 1, 2

(d) 2, 1

Answer. (a) 2, 0

8. The mvr of an electron depends on

(a) Principal quantum number

(b) Azimuthal quantum number

(c) Magnetic quantum number

(d) All of these

Answer. (b) Azimuthal quantum number

9. The maximum energy is present in any electron at which area

(a) Nucleus

(b) Ground state

(c) First excited state

(d) Infinite distance from the nucleus

Answer. (d) Infinite distance from the nucleus

10.The number of orbitals for n = 4 will be

(a) 4

(b) 8

(c) 12

(d) 16

Answer. (d) 16

11.The two electrons in K sub-shell will differ in

(a) n

(b) l

(c) m

(d) s

Answer. (d) s

12.The element having atomic number 29 possess how many unpaired electrons  in

d-orbitals

(a) 10

(b) 1

(c) 0

(d) 5

Answer. (c) 0

13. The similarities found between 2p and 3p orbital  that is

(a) Shape

(b) Size

(c) Energy

(d) Value of n

Answer. (a) Shape

14. The azimuthal quantum number is related to

(a) Size

(b) Shape

(c) Orientation

(d) Spin

Answer. (b) Shape

15.Value of l  for last electron of Na atom is

(a) 1

(b) 2

(c) 3

(d) 0

Answer. (d) 0

16. In d orbitals the maximum number of unpaired electron can be present is

(a) 1

(b) 3

(c) 5

(d) 7

Answer. (c) 5

17. The number of unpaired electrons in an O2 molecule is

(a) 0

(b) 1

(c) 2

(d) 3

Answer. (c) 2

18.The number of unpaired electron I the element for Z=29

(a) 1

(b) 3

(c) 4

(d) 2

Answer. (a) 1

19. Maximum how many quantum numbers may same by two electrons

(a) One

(b) Two

(c) Three

(d) Four

Answer. (c) Three

20. How many orbitals can have the following quantum numbers, n = 3, l = 1, ml = 0?

(a) 4

(b) 2

(c) 1

(d) 3

Answer: (c) 1

21. For the set of quantum numbers, n = 3, l = 1, m = -1, the maximum electrons will be

(a) 2

(b) 6

(c) 10

(d) 4

Answer: (a) 2

22. The maximum number of electrons that can fit in an orbital with n = 3 and l = 1?

(a) 14

(b) 6

(c) 10

(d) 2

Answer: (d) 2

23. Which of the following helps to determine the maximum number of electrons present in a subshell

(a) 2l + 1

(b) 2n2

(c) 4l + 2

(d) 4l – 2

Answer: (c) 4l + 2

24. Which of the following quantum numbers governs the spatial orientation of an atomic orbital?

(a) Magnetic quantum number

(b) Spin quantum number

(c) Azimuthal quantum number

(d) Principal quantum number

Answer: (a) Magnetic quantum number

25. Which one represents the three-dimensional shape of an atomic orbital

(a) Azimuthal quantum number

(b) Principal quantum number

(c) Spin quantum number

(d) Magnetic quantum number

Answer: (a) Azimuthal quantum number

26. The maximum number of orbitals present in a subshell can be represented by

(a) 2l + 1

(b) 2n2

(c) 4l + 2

(d) 4l – 2

Answer: (a) 2l + 1

27. For the orbitals with n = 2 and l = 1, the number of electrons that fit in it is

(a) 8

(b) 2

(c) 6

(d) 4

Answer: (c) 6

28. For l=3 the number of electrons will be

(a) 14

(b) 2

(c) 10

(d) 6

Answer: (a) 14

Also You Can Read Inorganic Chemistry MCQ

  1. MCQ on Atomic Structure
  2. MCQ on Chemical Bonding
  3. MCQ on Periodicity of Elements
Share on:

Jai Hind... Namaskar !!! Apka Pyaar aur Respect, Tavi to hai Mr. Perfect... Lecturer / Writer/ Blogger / Dancer.  Rapper / Fitness Lover / Actor. Founder of Income TaxPe, No Bekari, Shayari me KahaniMCQ Questions, Car Insurance Ok Social Worker Co-founder of Kartabya Foundation(An animal, Social and Natural Welfare Organization.) and Founder of Mission Green Balangir (Natural Welfare Organization).

Leave a Comment