Physical Chemistry MCQ on Chemical kinetics

Physical Chemistry MCQ on Chemical kinetics

1. The rate of a chemical reaction talks about

(a) The reactants and products taking part in the reaction

(b) The products formed in the reaction

(c) Speed of the reaction

(d) None of the above

Answer (c) Speed of the reaction

2. When the concentration of reactants is unity then the rate is equal to

(a) Specific rate constant

(b) Average rate constant

(c) Instantaneous rate constant

(d) None of the above

Answer: (a) specific rate constant

3. In which state the average rate and instantaneous rate of a reaction are equal

(a) At the start

(b) At the end

(c) In the middle

(d) When two rates have a time interval equal to zero

Answer: (d) when two rates have a time interval equal to zero

4. Choose the incorrect one

(a) Order of a reaction is always a whole number never a fraction

(b) The order of the reaction is does not affected by its stoichiometric coefficient

(c) Order of reaction is may be a whole number or fraction

(d) Order can only be assessed experimentally

Answer: (a) Order of a reaction is always a whole number never a fraction

5. The unit of rate constant of zero-order reactions is

(a) s-1

(b) mol L-1 s-1

(c) L2 mol-2 s-1

(d) L mol-1 s-1

Answer: (b) mol L-1 s-1

6. In the reaction 2A + B → A2B, if the concentration of A is doubled and that of B is halved, then the rate of the reaction will

(a) Increase 2 times

(b) Increase 4 times

(c) Decrease 2 times

(d) Remain the same

Answer: (a) increase 2 times

7. What will be the order of the reaction if, the rate of the reaction is equal to the rate constant,

(a) Zero order

(b) First order

(c) Second order

(d) Third order

Answer: (a) zero order

8. The catalyst use in the Haber process is

(a) Platinized asbestos

(b) Iron with molybdenum as a promoter

(c) Copper oxide

(d) Alumina

Answer: (b) Iron with molybdenum as a promoter

9. A catalyst alters,

(a) Entropy

(b) Enthalpy

(c) Internal energy

(d) Activation energy

Answer: (d) Activation energy

Also Read

  1. Physical Chemistry MCQ
  2. Inorganic Chemistry MCQ
  3. Biochemistry MCQ
Share on:

Jai Hind... Namaskar !!! Apka Pyaar aur Respect, Tavi to hai Mr. Perfect... Lecturer / Writer/ Blogger / Dancer.  Rapper / Fitness Lover / Actor. Founder of Income TaxPe, No Bekari, Shayari me KahaniMCQ Questions, Car Insurance Ok Social Worker Co-founder of Kartabya Foundation(An animal, Social and Natural Welfare Organization.) and Founder of Mission Green Balangir (Natural Welfare Organization).

Leave a Comment