Physical Chemistry MCQs with answers PDF

Physical Chemistry MCQ on Liquid State PDF

Physical Chemistry MCQs – 1

1. The boiling point at pressure 1 atm is called

(a) Standard boiling point

(b) Normal boiling point

(c) Van der Waal boiling point

(d) Saturated boiling point

Answer: (c) Van der Waal boiling point

2. Viscosity of liquid _________ with rise in temperature.

(a) Increases

(b) Decreases

(c) Remains constant

(d) Is independent

3. Path in liquid in which layers do not meet each other is _______

(a) laminar flow

(b) tubular flow

(c) viscosity

(d) straight path

4.What is S.I. unit of Surface Tension?

(a) Dyne/meter

(b) Newton-meter

(c) Newton/meter

(d) Dyne-meter

5. A water drop is spherical in shape due to ____________

(a) Viscosity

(b) Poise

(c) Surface tension

(d) Reflection

6.At critical temperature,the surface tension will be

(a) one

(b) zero

(c) two

(d) three

7. Higher the viscosity, the slower the liquid flows.

(a) True

(b) False

8. : The vapor pressure is directly proportional to the temperature because of

(a) more kinetic energy only

(b) faster particle movement only

(c) more potential energy

(d) more kinetic energy and faster particle movement

Answer (d) more kinetic energy and faster particle movement

9. When the movement of water molecules in liquid becomes equal to the molecules in vapor form, a state is called

(a) equilibrium

(b) constant

(c) ideal

(d) non-ideal

10.The state of freezing involves

(a) loss of kinetic energy

(b) increased force of attraction

(c) liquid solidifies

(d) all of above

1. The boiling point at pressure 1 atm is called

(a) Standard boiling point

(b) Normal boiling point

(c) Van der Waal boiling point

(d) Saturated boiling point

Answer: (c) Van der Waal boiling point

2. Viscosity of liquid _________ with rise in temperature.

(a) Increases

(b) Decreases

(c) Remains constant

(d) Is independent

3. Path in liquid in which layers do not meet each other is _______

(a) laminar flow

(b) tubular flow

(c) viscosity

(d) straight path

4.What is S.I. unit of Surface Tension?

(a) Dyne/meter

(b) Newton-meter

(c) Newton/meter

(d) Dyne-meter

5. A water drop is spherical in shape due to ____________

(a) Viscosity

(b) Poise

(c) Surface tension

(d) Reflection

6.At critical temperature,the surface tension will be

(a) one

(b) zero

(c) two

(d) three

7. Higher the viscosity, the slower the liquid flows.

(a) True

(b) False

8. : The vapor pressure is directly proportional to the temperature because of

(a) more kinetic energy only

(b) faster particle movement only

(c) more potential energy

(d) more kinetic energy and faster particle movement

Answer (d) more kinetic energy and faster particle movement

9. When the movement of water molecules in liquid becomes equal to the molecules in vapor form, a state is called

(a) equilibrium

(b) constant

(c) ideal

(d) non-ideal

10.The state of freezing involves

(a) loss of kinetic energy

(b) increased force of attraction

(c) liquid solidifies

(d) all of above

Physical Chemistry MCQ on Chemical kinetics PDF

Physical Chemistry MCQs – 2

1. The rate of a chemical reaction talks about

(a) The reactants and products taking part in the reaction

(b) The products formed in the reaction

(c) Speed of the reaction

(d) None of the above

Answer (c) Speed of the reaction

2. When the concentration of reactants is unity then the rate is equal to

(a) Specific rate constant

(b) Average rate constant

(c) Instantaneous rate constant

(d) None of the above

Answer: (a) specific rate constant

3. In which state the average rate and instantaneous rate of a reaction are equal

(a) At the start

(b) At the end

(c) In the middle

(d) When two rates have a time interval equal to zero

Answer: (d) when two rates have a time interval equal to zero

4. Choose the incorrect one

(a) Order of a reaction is always a whole number never a fraction

(b) The order of the reaction is does not affected by its stoichiometric coefficient

(c) Order of reaction is may be a whole number or fraction

(d) Order can only be assessed experimentally

Answer: (a) Order of a reaction is always a whole number never a fraction

5. The unit of rate constant of zero-order reactions is

(a) s-1

(b) mol L-1 s-1

(c) L2 mol-2 s-1

(d) L mol-1 s-1

Answer: (b) mol L-1 s-1

6. In the reaction 2A + B → A2B, if the concentration of A is doubled and that of B is halved, then the rate of the reaction will

(a) Increase 2 times

(b) Increase 4 times

(c) Decrease 2 times

(d) Remain the same

Answer: (a) increase 2 times

7. What will be the order of the reaction if, the rate of the reaction is equal to the rate constant,

(a) Zero order

(b) First order

(c) Second order

(d) Third order

Answer: (a) zero order

8. The catalyst use in the Haber process is

(a) Platinized asbestos

(b) Iron with molybdenum as a promoter

(c) Copper oxide

(d) Alumina

Answer: (b) Iron with molybdenum as a promoter

9. A catalyst alters,

(a) Entropy

(b) Enthalpy

(c) Internal energy

(d) Activation energy

Answer: (d) Activation energy

Physical Chemistry MCQ on Thermodynamics PDF

Physical Chemistry MCQs – 3

1. Foe which thermodynamic process the change in enthalpy is zero?

(a) isothermal

(b) isochoric

(c) isobaric

(d) adiabatic

Answer: (d) adiabatic

2. What is the value of gamma for gas if the pressure of the gas is proportional to the T³ for adiabatic process ?

(a) 2

(b) 3/2

(c) 4/3

(d) 5/3

Answer: (b) 3/2

3. The coefficient performance of a refrigerator is 5. Calculate the heat emitted to the surrounding if the temperature inside system is -20⁰c.

(a) 11oC

(b) 41oC

(c) 21oC

(d) 31oC

Answer: (d) 31oC

4. According to Kirchhoff equation Which of the following factor affects the heat of reaction

(a) molecularity

(b) temperature

(c) pressure

(d) volume

Answer: (b) temperature

5. Chemical dissociation is

(a) exothermic

(b) reversible

(c) endothermic

(d) reversible and endothermic

Answer: (d) reversible and endothermic

6. The largest unit of energy is

(a) electron volt

(b) joule

(c) calorie

(d) erg

Answer: (c) calorie

7.  Aunique characteristic feature of perfect black body is

(a) a good absorber only

(b) a good radiator

(c) a good absorber and a good radiator

(d) neither a radiator nor an absorber

Answer: (c) a good absorber and a good radiator

8. The thermodynamic process where heat cannot be exchanged within system and surrounding is

(a) isothermal

(b) adiabatic

(c) isobaric

(d) isotropic

Answer: (b) adiabatic

9. The law that was formulated by Nernst is

(a) First law of thermodynamics

(b) Second law of thermodynamics

(c) Third law of thermodynamics

(d) None of the above

Answer: (c) Third law of thermodynamics
Share on:

Jai Hind... Namaskar !!! Apka Pyaar aur Respect, Tavi to hai Mr. Perfect... Lecturer / Writer/ Blogger / Dancer.  Rapper / Fitness Lover / Actor. Founder of Income TaxPe, No Bekari, Shayari me KahaniMCQ Questions, Car Insurance Ok Social Worker Co-founder of Kartabya Foundation(An animal, Social and Natural Welfare Organization.) and Founder of Mission Green Balangir (Natural Welfare Organization).

Leave a Comment